Most LifePak 15 defibrillátorra gyűjtünk!
Köszönjük életmentő adományát!

Segítek!

Kiütéssel győzni le a hirtelen szívhalált

Hirtelen szívmegállás esetén az esetek 80%-ában szükség van defibrillátorra, hogy a szív elektromos tevékenységét helyreállítsuk. Mit tehetünk, ha valaki a közelünkben lesz rosszul? Hol találhatók nyilvános defibrillátorok, és hogyan használhatjuk őket? Mennyi időnk van cselekedni, és milyenek a beteg túlélési esélyei hirtelen szívhalál esetén? Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat a laikus újraélesztésről!

Hazánkban átlagosan 70 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául – naponta. Ijesztően nagy szám ez, amely mögött valódi tragédiák állnak, sokszor fájóan fiatalon elvesztett családtagokkal. Nem véletlen, hogy Alapítványunk egyik legfontosabb célja a laikus újraélesztéssel kapcsolatos ismeretek bővítése. A szakma és a lakosság összefogásával ugyanis életeket menthetünk meg.


Életmentő tudás

Ha máshonnan nem is, a népszerű kórházas sorozatokból mindenki ismeri a defibrillátort, amellyel a betegeket „visszahozzák az életbe”. De vajon pontosan tudjuk, mire is jó ez a készülék? Teszteljük le!

Az alábbi két meghatározásból Ön szerint melyik az igaz?

  • A defibrillátor egy olyan életmentő eszköz, amellyel újraindítható a teljesen leállt szív. 
  • A defibrillátor egy olyan életmentő eszköz, amellyel szívritmuszavarokat tudunk megszüntetni, annak érdekében, hogy a beteg szíve a sokkolást követően a normál szívritmusban működhessen tovább.

Felmérésünk szerint négy emberből három az első választ gondolja helyesnek, miközben a valóságot a második opció fedi. Kutatásunkból az is kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele nem kapott semmiféle újraélesztéssel kapcsolatos képzést vagy oktatást, így nem csoda, hogy sok a bizonytalanság az életmentő eszközök körül is.


Így működik a defibrillátor

Hirtelen szívmegállás esetén a legfontosabb, hogy mielőbb elkezdjük a mellkaskompressziót. A korai újraélesztés és a gyors, 1-2 percen belüli defibrillálás 60 százalék feletti túlélési esélyt jelent a beteg számára.

Hazánkban körülbelül 1500 helyen – bevásárlóközpontokban, hivatalokban, irodákban, rendelőkben – érhetők el ezek a bárki által használható készülékek, az AED-k (automata külső defibrillátorok). Ezek a gépek nemcsak elemzik a szívritmust, de kommunikálnak az elsősegélynyújtóval, és pontosan jelzik, hogy mikor van szükség az életmentő áramütésre.

Töltse le Ön is a Mentőszolgálat hivatalos mobilalkalmazását, az ÉletMentő Appot, hogy telefonja segítségével pillanatok alatt megtalálja a legközelebbi nyilvános defibrillátort! Ne feledje, a gyors segítség a túlélés záloga!


LIFEPAK 1000 – az életmentő eszköz

Ezt a félautomata defibrillátor készüléket kifejezetten a hirtelen szívhalál kezelésére készítették a professzionális életmentőknek: használata egyszerű és gyors. Az Országos Mentőszolgálat olyan kocsijain használják, ahol nincs mentőorvos, így addig is szakszerű ellátást tudnak biztosítani a betegnek, amíg egy esetkocsi is a helyszínre nem ér.


A LifePak 1000-hez hasonló kicsi, könnyen mozgatható készülékek azok a teljesen automata, nyilvános defibrillátorok is, amelyeket a laikus életmentők használhatnak, ha azonnali segítségre van szükség

Ön így segíthet

Támogatásával újabb mentőautó felszereltségét fejleszthetjük LifePak 1000 életmentő készülékkel, hogy bajtársaink a lehető leggyorsabban nyújthassanak segítséget hirtelen szívmegállás esetén.