Indul a motoros szezon. Támogasd Te is a Mentőmotoros Szolgálatot!

Segítek!

Nekünk sokat számít – Balával az adó 1% felajánlást is megoldod!

A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása civil szervezetek részére magyar találmány és egy nagyszerű kezdeményezés, hiszen évente közel 1,5 - 2 millió ember rendelkezik valamelyik hazai, társadalmilag hasznos munkát végző szervezet részére ily módon. Balának köszönhetően pedig Alapítványunk rendre kiemelt helyet foglal el a kedvezményezettek között.

Bala, te adózól?

A Tartsd életben! sikerén felbuzdulva 2016-ban megérkezett a sorozat folytatása, elkészült a második epizód. Az 1% – Nekünk sokat számít! című kisfilmünkben a csapat Győrfi Pállal erősödött, és a siker ezúttal sem maradt el. Bala és bandája ezúttal az adó 1% felajánlásának fontosságára hívja fel a nézők figyelmét a tőlük megszokott humoros formában.

Tudj meg többet!

* Miért fontos? * Elért eredmények * Kulisszák mögött *

* Díjak, elismerések * Médiamegjelenések *Miért fontos, hogy rendelkezzünk az adó 1%-ról?

Az adó 1+1 százalékának felajánlása (1% egy választott civil szervezetnek, 1% egy választott egyháznak) egy olyan magyarországi találmány, amelyet már több országban is sikeresen meghonosítottak, a civil szervezeteknek pedig egy olyan többletforrást jelent, amelyből működésüket tudják biztosítani, tevékenységüket fejleszteni.

Mégis bevezetése óta sok a bizonytalan tényező a civil 1% körül, amellett, hogy a verseny is nagy a kedvezményezettek között, hiszen csaknem 28 ezer szervezet közül kell kitűnni. Míg 2015-ben 2,2 millió adózó ajánlotta fel adó 1%-át civil szervezeteknek, 2019-ben ez a szám már csak 1,6 millió volt – igaz, hogy a jövedelmek növekedésével összhangban nőtt az átlagos felajánlás értéke. A visszaesés oka sok mindenben kereshető, kutatások szerint az eSZJA rendszer bevezetése, valamint az az egyébként hasznos újítás, miszerint már a NAV készíti el a magánszemélyek adóbevallását, szintén kedvezőtlen hatással volt a felajánlók számának alakulására.

Ezért fontos, hogy rendelkezzünk adónk 1%-áról, hiszen annak felhasználásáról mi döntünk, így ne hagyjuk elveszni. Ha pedig tehetjük, ajánljuk fel a mentőknek, akik minden körülmények között azon dolgoznak, hogy mindenkihez időben érkezzen a segítség. Erre hívja fel a nézők figyelmét Alapítványunk filmje is.

Sokan azt gondolják, hogy adójuk 1%-a nem sokat ér. Pedig sok kicsi sokra megy.

- Dr. Czakler Éva, Alapítványunk kuratóriumának alelnöke, mentőorvos

 

A kampány eredményessége és hatása

A 2016-ban debütáló film célja az volt, hogy minél több emberrel megismertesse Alapítványunkat, és azt, hogy bár adónk 1%-ának felajánlása bonyolultnak tűnhet elsőre, ne tartsunk tőle, hiszen az így beérkező adóforintokat az életmentők munkájának támogatására fordítjuk. „Az OMSZ működtetése ugyan állami feladat, de az, hogy a mentőknek a legkorszerűbb felszerelések álljanak rendelkezésükre az életmentéshez, közös felelősségünk. Legyen az életmentés közös szívügyünk!” – nyilatkozta akkor Győrfi Pál, és az OMSZ szóvivőjének szavai még ma is helytállók.

Legnagyobb örömünkre munkánk meglátszik az elmúlt évek eredményeiben is:

  • 2016-ban 109 millió Ft-ra nőtt az Alapítványunk részére felajánlott adó 1% értéke – ez a korábbi évhez képest több mint 26%-os növekedés.
  • 2019-ben már közel 24 ezren gondoltak ránk a rendelkezés során, a 121 millió Ft pedig azt jelentette, hogy a harmadik helyre léptünk előre a legtöbb felajánlásban részesülő civil szervezetek rangsorában.
  • 2020-ban szinte hihetetlen, de több mint 39 ezren rendelkeztek javunkra, összesen 231,5 millió Ft értékben – közel duplázni tudtuk tehát az egy évvel azelőtti eredményt, ezzel első helyre kerültünk a kedvezményezettek között.
  • 2021-ben nem várt módon még az előző év eredményére is rátettünk egy lapáttal: több mint 48.300 fő ajánlotta fel Alapítványunknak adója 1%-át, több 308,2 millió Ft értékben - ismét első helyen szerepeltünk a legtöbb fejalánlást kapó civil szervezetek listáján.

Hatalmas sikerként értékeljük ezt a támogatást, amiben kampányfilmünk mellett hatalmas szerepe van annak is, hogy Alapítványunk a beérkező támogatásokat átláthatóan kezelve, azok felhasználásáról rendszeresen beszámolva támogatja az életmentők munkáját.

A kulisszák mögött

Első filmünk a British Heart Foundation eredetije alapján készült a hazai viszonyokra átültetve a történetet, az 1% – Nekünk sokat számít! pedig már 100%-osan saját ötlet nyomán vitte tovább Baláék történetét. A készítők, a színészek és a stáb is visszatértek – akárcsak a jó hangulat.

Köszönjük a kisfilm létrehozását pro bono lehetővé tevő színészek és szakemberek munkáját!


Kampány tervezése, szervezése


Filmgyártás, utómunka

és hálásak vagyunk mindazoknak, akik ránk gondolnak adójuk 1%-ának felajánlásakor! Köszönjük!

***

A kisfilm Mécs Anna és Miha Tamás (Human Dialog), valamint Herendi Gábor és Lippich Tamás kreatív koncepciója alapján készült.
 


Díjak és elismerések

Az 1% – Nekünk sokat számít! című kisfilmünkkel kiegészülve a Bala-sorozat YouTube-on 5,5 millió, Facebook-on pedig 2 millió megtekintésnél járt 2020-ban. Az 1%-os kampány hatására Alapítványunk pedig az elmúlt években rendre az élmezőnyben szerepel a legtöbb 1% felajánlást szerző civil szervezetek listáján, 2020-ban előre lépve az első helyre. A közönség mellett a szakma is elismerte kampányainkat, amelyeknek kisfilmünk volt zászlóshajója:A sajtónak is sokat számít

24.hu - Győrfi Pálra támadt a maffia egy új filmben

Index.hu - Csuja Imre és Szabó Győző együtt menti meg egy ember életét

Kreatív.hu - Maffiózok támadtak az OMSZ szóvívőjére

Hvg.hu - Csuja Imre megint életet ment

Blikk.hu - Keményen megszorongatta a maffiavezér Győrfi Pált

Házipatika.com - Maffiózok támadtak Győrfi Pálra - a Csepel Művek területén

NLC.hu - Győrfi Pálra támad Csuja Imre az OMSZA új kampányfilmjében

Dívány.hu - Ha tavaly nem tanult meg újraéleszteni, akkor majd most!

Kaposvármost.hu - Csuja Imre és Győrfi Pál is az újraélesztős videóban

Telex.hu - A mentők kapták idén a legtöbb pénzt az 1 százalékokból

Nonprofit.hu - 2 milliárd forinttal több 1+1% felajánlás ment idéna civileknek és az egyházaknak

 A Bala-sorozat további részeiTegyél ma Te is egy lépést a magyarországi életmentésért! Ajánld fel személyi jövedelemadó 1%-át Alapítványunknak, és ezáltal a mentőknek! Legyél Te is életmentő, hiszen tudod: az 1% nekünk sokat számít!