Legyen Neked is szívügyed az életmentés!
Támogasd munkánkat, támogasd a mentőket!

Segítek!

Merj cselekedni! - 2019. október 16. az Újraélesztés napja

„Ránéztem, és azt mondtam, én ezt nem tudom megtenni; aztán a következő pillanatban nekiálltam…”

Ismerj meg egy hétköznapi hőst. Sosem gondolta volna, hogy szüksége lesz arra, amit valaha az autóvezetés-tanfolyamon bemutattak. Egy újraélesztés története.

 

Találtunk egy hétköznapi hőst

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egy levél nyomán kereste meg Németh Lajost, a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden. Idén júniusban, az ország egy másik pontján egy súlyos közúti baleset tanúja volt. Ő volt az, aki a baleset helyszínén, a felborult gépjárműből kiesett, eszméletlen, vérző sofőrt újraélesztette. Megkerestük és megszólaltattuk ebben a videóban.

 

Az Újraélesztés napján, minden évben felhívjuk a figyelmet az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalók fontosságára. A legtöbben tanultunk róla valamit, vagy az iskolában, vagy az autóvezetés-tanfolyamon, de nem gondolunk arra, hogy éles helyzetben is szükségünk lehet erre a tudásra.

Németh Lajos sem gondolta. A családjával tartott hazafelé, hosszú út állt még előtte. Otthon várta a munkája: vállalkozóként a környék legnagyobb barkácsáruházát vezeti.

Látta, hogy a baleset körül többen is állnak, nem mernek odalépni a sérült emberhez.

Mint mondja: ő is félt. De hirtelen, abban az adott helyzetben átlépte a korlátait és megmentett egy embert.

Fontos, hogy beszéljünk az újraélesztésről. Fontos, hogy emlékezzünk, mit és hogyan kell tenni ilyen helyzetben. Bárki lehet hétköznapi hős.

Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja.

Az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezésére elindított esemény az újraélesztés módszereire, és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet minden évben.

Magyarországon a hirtelen szívhalál több mint 25 000 áldozatot követel évente.

Az esetek többségében mire kiérnek a mentők, már késő. Ha nem ismerjük az újraélesztés legegyszerűbb módját, amikor pusztán a mellkas másodpercenkénti kb. kétszeri nyomásával is életet menthetünk, akkor drasztikusan csökken az esély a túlélésre.

Merj cselekedni!

Tudj meg többet az újraélesztésről!

www.mentoalapitvany.hu/v/tartsd-eletben-ujraelesztes-egyszeruen-es-gyorsan-video/