Most LifePak 15 defibrillátorra gyűjtünk!
Köszönjük életmentő adományát!

Segítek!

Égető kérdések – Legyünk felkészültek égési sérülés esetén!

Az égési sérülések nem csak az egyik leggyakoribb, de talán a legfájdalmasabb háztartási balesetek. A mentők speciális égési kötszerei így kulcsfontosságúak a betegellátásban, de a szakszerű segítség megérkezéséig is sokat tehetünk a sérültért, ha tudjuk, hogyan kell – és hogy nem szabad – kezelni az égett felületet.

Forró folyadék, gőz vagy láng okozta sérülések könnyen előfordulhatnak bárki otthonában, de egy súlyosabb leégés a napon, vagy akár vegyszerek okozta égéshez is elég csak egy kis óvatlanság. 

„Soha ne rakjunk a sérült felületre tejfölt, zsiradékot, hintőport – ezek a házi praktikák ugyanis nagyon nagy fertőzésveszéllyel járnak”


 – avat be az alapokba Zoltán, a sarkadi mentőállomás vezetője.
Amit biztosan tehetünk – természetesen a mentők értesítése mellett –, hogy hideg folyóvízzel hűtjük a felületet, a sérülés nagyságától függően akár 10-15 percig is. Jobb a helyzet, ha van otthonunkban speciális égési kötszer, mellyel kiváltható a folyóvizes lemosás. Ezt használják a hivatásosok is. 

„Az égési kötszer minden égési típusra alkalmazható a test bármely pontján, legyen az első-, másod- vagy harmadfokú sérülés. A lemosott sebre rárakjuk a speciális géllel átitatott kötszert, majd gézzel lazán körbetekerjük”


 – vázolja a protokollt a mentős.


Néhány éve télen egy kazánrobbanáshoz riasztották a sarkadi mentőket, akik azonnal a helyszínre vonultak. Miközben a szomszédok a lángoló kazánt próbálták oltani, ők a speciális égési kötszert alkalmazva látták el a baleset elszenvedőjét. 

„Mire kiértünk, a férfiról már eltávolították a ruhát, nehogy beleégjen. A mellkasát és a jobb karját érte a forró víz, épp rakni akart a kazánra, amikor az felrobbant. Bár eszméleténél volt, de nagy fájdalmai voltak, így a másodfokú égési sérülések kezelése mellett külön fájdalomcsillapítót is kapott, majd a gyulai kórházba szállítottuk”


 – idézi fel Zoltán az esetet, amely akár rosszabbul is végződhetett volna.


Égési kötszer - Hűt és fájdalmat csillapít

  • A kötszerben található gél azonnal hőt von el a sérült felületről
  • A gyógynövényi adalékanyagoknak köszönhetően nagymértékben csökkenti a fájdalomérzetet
  • Megakadályozza a baktériumok elszaporodását, csökkentve ezzel a fertőzésveszélyt
  • A rugalmas, ezért minden testrészen könnyen alkalmazható kötszer vízben oldva könnyen eltávolítható, így sosem ragad a sebbe

Támogatásával egy újabb mentőautót szerelhetünk fel speciális égési kötszerrel, hogy bajtársaink munkája, és így a betegek ellátása is hatékonyabb és fájdalommentesebb lehessen.