Támogasd a mentők munkáját!
Nézd meg, most hogyan segíthetsz!

Égési sérülés

Égési sérülést közvetlen hőhatás, hőáramlás, hősugárzás, elektromosság, kémiai anyagok maró hatása vagy áramütés okozhat. Elsősegélynyújtás szintjén lényegében mindegy, hogy közvetlenül mi okozta az égési sérülést, az ellátás ugyanaz.

Fel kell mérni az égés fokát és kiterjedését, hiszen e kettő határozza meg a súlyosságát.

Mi a teendő?

A sérültet helyezzük nyugalomba. Az érintett területet fedő ruházatot lehetőség szerint el kell távolítanunk, ha ez nem sikerül, akkor ruhán keresztül kell megkezdenünk a fájdalom csillapítását.

Legalább 10-15 percig tatsuk folyó hideg csapvíz alá a sérült bőrfelületet. A hűtés végeztével - tekintettel a fertőzésveszélyre - a sebet fedjük laza, steril fedőkötéssel.

Célszerű az otthoni elsősegélydobozba égési zselét és/vagy égési kötszert beszerezni. Ezek közvetlenül, hűtés nélkül is a sebbe helyezhetők, hűtő, fertőtlenítő hatással bírnak.

Figyeljünk arra, hogy a testfelület több mint 10%-át borító másodfokú égési sérüléskor ún. sokk lép fel, amely jelentős állapotrosszabbodással jár. Itassunk a sérülttel minél több folyadékot, hogy ezzel pótoljuk a folyadékvesztést.

Mit NE tegyünk az égési sérüléssel?

TILOS az égési sérülésbe bármilyen anyagot ( olajat, tejfölt, zsírt, hintőport juttatni), ezek fertőzésforrások lehetnek. Ha az égési sebbe a ruházat beleolvadt, ne próbáljuk meg eltávolítani. A hűtést a ruhán keresztül végezzük!

Hívjunk orvost, ha:

• gyermek a sérült; légúti égés gyanúja áll fenn; arcot, kezet, lábat vagy nemi szervet érte;
  • elsőfokú égés esetén, ha kiterjedése a bőrfelület 5%-nál nagyobb (öttenyérnyi);
  • másodfokú égés esetén, ha a bőrfelület nagyobb, mint 1%-ra terjed ki (tenyérnyi);
  • harmad-, negyedfokú égés esetén;
  • ha nem biztos az égés súlyosságának (mélységének) megítélése;

Az égés fokai:

• Az elsőfokú égésben csak a bőr legfelső rétege, a felhám - az epidermisz - károsodik. Az égett terület vörös, a bőr feszes, sima és igen fájdalmas. A leggyakoribb elsőfokú égésnek a Nap vagy szolárium által okozott égési sérülések számítanak.
  • másodfokú égés az epidermisz minden rétegét és az irha - a dermisz - több rétegét is károsítja. A felületes másodfokú égések a dermisz felső rétegéig hatolnak, felszínük nedves, hólyagos és kifejezetten fájdalmas. A másodfokú égések mély formája a dermisz mindkét rétegét érinti. A sebfelszín általában fehér és hólyagos.
  • harmadfokú égés az epidermisz és a dermisz teljes károsítása mellett a bőr alatti kötőszövetet is eléri. A felszín piszkosszürke vagy nagyon halvány, szenes, pergamenszerű, a képet a szövetelhalás uralja. A seb fájdalmatlan, mert a terület idegvégződései elhaltak.
  • negyedfokú égés a szövetek elszenesedése, amely magában foglalja a bőr alatti kötőszövet, az izomszövet és a csontszövet égését. Felszíne nem különbözik a harmadfokú égésétől.
  • Légúti égést gyanítsunk, ha: a körülmények ezt felvetik, az arc, orrnyílások korommal szennyezettek, a nyelv, a szájüreg piros, fájdalmas, rekedtség alakul ki, fulladás jelentkezik, a beteg állapota gyorsan romlik.

forrás: házipatika.com, Oxyológia (Göbl Gábor 2006)

Tájékoztatás: A honlapon megjelenő anyagok általános tájékoztatásnak minősülnek. Laikusok számára megfogalmazott információk, melyek nem tekinthetők szakmai protokollnak, illetve terápiás ajánlásnak.