Újgenerációs defibrillátorra gyűjtünk
Támogasd a mentők munkáját az egész országban!

Orvosi táskák - életmentő hátizsákok bevetésen

Piros, kék vagy zöld táska? Lehetne ez akár a legújabb divatot követni igyekvő fiatal dilemmája is, de valójában egy életbevágó kérdésről van szó. Ezek azok a speciális mentési táskák, amelyeket a kivonuló bajtársak használnak, attól függően, hogy az adott feladat és személyzet száma melyik a legoptimálisabb.

A táskák szinte kivétel nélkül mindig előkerülnek a mentőautóból, mivel tartalmukat úgy állították össze, hogy a beteg ellátását azonnal meg tudják kezdeni velük.

Sokszor azonban nem kell, hogy nagyobb távolságot kelljen megtenni a mentőautóig, mégis a táskához nyúlnak a bajtársak.

„Egy társasházi lakásból vittük hordágyon a beteget, amikor hirtelen leállt a légzése. Ott, a második emeleti lépcsőfordulóban kezdtük meg a lélegeztetést a mentési táskában lévő eszközökkel. Végül sikerült stabilizálni az állapotát, a légzése helyreállt, és a mai napig jól van. Utólag meg is keresett minket, hogy megköszönje a munkánkat, és azóta többször is láttuk már az utcán sétálgatva. Szerencsére vannak ilyen szívmelengető történetek. A mentőállomásunk biztonsági őrét is mi élesztettük újra egyszer, azóta is minden nap ideinteget nekünk.”

– összegzi Szalai László, a Tapolcai Mentőállomás vezetője, mi is a hivatásuk legszebb része.

Az orvosi táskák típusai

• A kék táska tartalmaz minden, a betegek ellátásához szükséges életmentő eszközt, többek között kötszert, fecskendőket, diagnosztikai eszközöket. Felszereltségét a piros táska egészíti ki.

• A piros, vagyis a légútbiztosító táska az esetkocsikon és a rohamkocsikon található, benne minden olyan eszközzel, amely a légzésvizsgálathoz, a légút biztosításához, az oxigénterápiához és a lélegeztetéshez szükséges.

• A zöld táska azokon a kocsikon alapfelszerelés, ahol mentőorvos nem utazik. Légút-, keringés-, illetve véna biztosításához, továbbá neurológiai vizsgálathoz kellő eszközöket tartalmaz. Az orvosi táskák az ország minden pontján egységesített helyen, egységesített tartalommal találhatók meg a mentőautókon.

„Nagyon praktikusak ezek az eszközök, hiszen sokszor komolyabb távolságot kell megtenni a mentőautó és a helyszín között, például ha egy hegyes vidékre kell mennünk, ahova járművel nem tudunk eljutni. A hátizsákban azonban ott van minden szükséges felszerelés: gyógyszer, kötszer, ráadásul mindkét kezünk szabad marad, így könnyebb a beteg ellátása, szállítása”

– magyarázza a rutinos mentő.

Támogatásával most még több esetkocsit szerelhetünk fel speciális orvosi táskákkal, hogy mindig kéznél legyen az életmentő segítség!