Az 1% nekünk sokat számít!
Segítsd a mentők munkáját adód 1%-ának felajánlásával!

Segítek!

NŐ A TÉT! – ÚJRAÉLESZTÉS MINDENKINEK!

Alapítványunk legújabb, Nő a tét! - Újraélesztés mindenkinek című szórakoztató edukációs kisfilmjében szokatlan kihívás elé néz Bala és maffiózó bandája: vajon van bátorságuk újraéleszteni az eszméletlenül fekvő ügyvédnőt? A Nemzetközi Nőnap alkalmából készített, a laikus újraélesztést népszerűsítő kampányfilmünk középpontjában ezúttal egy valaki nem parázik.

2024-ben Bala és társai (Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs, Faragó András) visszatérnek, de ezúttal nem nőnek fel a kihíváshoz: nem mernek odalépni az előttük összeeső ügyvédnőhöz (Pokorny Lia). Egyedül Timi (Oroszlán Szonja) cselekszik, és rögtön kihasználja az alkalmat, hogy „élőzve” követőinek is bemutassa az újraélesztés egyszerű módját. Végül a fiúk is összekapják magukat, és aktív segítői lesznek az életmentésnek.

Mit teszünk, ha egy nő összeesik előttünk az utcán?

A kutatások szerint kevesebbet, mintha egy férfival történne ugyanez. Az emberek többsége ugyanis a férfiakat nagyobb eséllyel éleszti újra – és erre az edukációs kampányok, újraélesztés oktatások is akaratlanul ráerősítenek.

A társadalmi célú kisfilm háttere alapítványunk 3000 fő megkérdezésén alapuló felmérése, melyből kiderül: négyből három ember azért nem lépne oda egy eszméletlen nőhöz, mert fél, hogy ártani fog. Pedig újraélesztés esetén ártani nem, csak segíteni tudunk. A kitöltők közül többen úgy vélték: egy nőt máshogy kell újraéleszteni, vagy éppen illetlennek tartják, hogy kényes testrészhez nyúljanak. A kutatásban részt vevők több mint fele pedig meg van róla győződve, hogy a Magyarországon vezető haláloknak számító hirtelen szívhalál a férfiak „betegsége”.

Pedig a hirtelen szívhalál a nőket is érinti. Mégis kevésbé merünk nekik segíteni, félünk egy eszméletlen nőhöz érni – zavarban érezzük magunkat tőle. A tünetek azonban nemek szerint eltérőek lehetnek:

„A férfiaknál az esetek nagy százalékában egy nagyon erős, megsemmisítő mellkasi fájdalom jellemző, ami bal karba, nyakba, hátba sugárzik ki. A nőknél pedig nagyon sokszor csak egy nagyon nagyfokú fáradtság, egy általános mellkasi, hátba sugárzó fájdalom, verejtékezés az, ami jellemző.” - ismertette dr. Czakler Éva mentőorvos, az OMSZA kuratóriumának elnöke.

Kampányunk küldetése, hogy az újraélesztésben is legyen meg az esélyegyenlőség. A nem csak a nőkért szóló kampánnyal is változatlan persze a cél: ha egy ember életét is sikerül megmenteni vele  - legyen akár férfi, akár nő – , már megérte.

A forgatáshoz a Nemzeti Adó-és Vámhivatal biztosította a helyszínt, ezzel is jelezve, számukra fontos a téma, és ha náluk lenne szükség újraélesztésre, defibrillátorok is rendelkezésre állnak az ügyfélszolgálataikon.

A kulisszák mögött

"Mintha legalább 30 embert élesztettem volna újra a forgatás alatt" - magyarázza Oroszlán Szonja, aki kétségkívül biztos gyakorlatot szerzett az újraélesztés technikájából. Lessen be a kulisszák mögé, élje át a forgatás hangulatát! A Valami Amerika szereplői ezúttal is a tőlük megszokott poénokkal indították útra Alapítványunk legújabb edukációs kampányát. 

Újraélesztés egyszerűen és gyorsan

Te is lehetsz életmentő, ha elsajátítod az újraélesztés egyszerű módját! Ha bonyolultnak tűnik, csak ennyit jegyezz meg:

1.) Első dolgunk legyen a mentő hívása, és maradjunk vonalban, segíteni fognak nekünk.

2.) Az újraélesztéshez kulcsoljuk össze a kezünket, és 5–6 centiméter mélyen, gyors, határozott mozdulatokkal nyomjuk meg a beteg mellkasát, körülbelül másodpercenként kétszer, a Stayin’ Alive a ritmusára.

3.) Kérjünk meg valakit, hogy próbáljon defibrillátort szerezni, és ne féljünk használni! A defibrillátor hangutasításokkal vezet minket végig a mentési folyamaton, ne tartsunk attól, hogy elrontjuk vagy nagyobb bajt okozunk vele a betegnek.

A mellkaskompresszió alkalmazása és a defibrillátor használata együtt ment életet. Országszerte mintegy 1500 defibrillátor érhető el nyilvános helyeken, amelyeket bárki használhat, ha szükség van rá.

NE FELEDD! A defibrillátor használata után folytassuk a mellkaskompressziót, amíg helyre nem áll a légzés, vagy ki nem érkeznek a mentők!