Ne parázz, sokkolj! Tekintsd meg videónkat!

Megnézem!

Miért félünk az újraélesztéstől? – célkeresztben a nyilvános defibrillátorok

Mindenki számára elérhető, mégsem tudunk róla, vagy nem merjük használni, pedig a nyilvános defibrillátor a hirtelen szívmegállás első 3-5-percében alkalmazva 6%-ról 74%-ra emeli a sikeres újraélesztés esélyét. Fogtunk egy kamerát, és megkérdeztük a járókelőket, mire lenne szükség ahhoz, hogy szívesebben használják ezt az életmentő készüléket.

Közvéleménykutatásunk helyszínéül egy olyan forgalmas helyszínt – egy pályaudvart – választottunk, ahol akár elő is fordulhat az a szituáció, hogy a tömegből valaki rosszul lesz és összeesik. A megkérdezettek jó része egy ilyen helyzetben sokkot kapna, és inkább hívná a mentőket, mint hogy maga álljon neki elsősegélyt nyújtani.

Van, aki megpróbálkozna az újraélesztéssel, de maradna a hagyományos mellkaskompressziónál, nem merné kezelni a defibrillátort, vagy félne, hogy bajt okoz vele. Leginkább azok érzik úgy, hogy laikusként is bevállalnák a defibrillátorral való újraélesztést, akiknek volt már személyes tapasztalatuk ilyen vészhelyzetben. 


Arra a kérdésre viszont, hogy egy rövid, személyes oktatás vagy felkészítő videófilm hatására nagyobb valószínűséggel használnák-e a készüléket, egybehangzó válasz született.

„Legalább egyszer lássam élőben, ha más nem, akkor egy oktatóvideó keretén belül.”

A válaszok is jól mutatják, hogy a témában akkor tudunk áttörést elérni, ha az emberek számára biztosítjuk a megfelelő tudás megszerzésének lehetőségét. 


Most, hogy közeleg október 16., az Újraélesztés nemzetközi napja, elhatároztuk, hogy rendet teszünk a fejekben! Bala és a Valami Amerika sztárjai ezúttal is a tőlük megszokott poénokkal indítják útra a mentőalapítvány legújabb, nagyszabású ismeretterjesztő kampányát.