Indul a motoros szezon. Támogasd Te is a Mentőmotoros Szolgálatot!

Segítek!

Jolly Joker két keréken – bevetésen a mentőmotorok

Ma már talán nem meglepő látvány, ha egy megkülönböztető jelzéssel érkező, csomagtartókkal felszerelt motor száguld el mellettünk az autópályán. Ők a mentőmotorosok, a leggyorsabb földi mentőegység. Büszkék lehetünk rájuk, hiszen világviszonylatban is az egyik legképzettebb speciális egység a magyar, Alapítványunk pedig örömmel állt a járműpark bővítése mögé.

Alapítványunk 2023. nyár végén adta át a Mentőmotoros Szolgálatnak azt a négy darab HONDA CRF1100 motort, amelyek már a tavalyi szezonban szolgálatba álltak. Az orvosmotorok csomagtartói 40–60 kilogramm orvosi felszerelést nyelnek el, hogy a motoros mentő a legmagasabb szintű ellátást is biztosítani tudja.

Ilyen az élet egy mentőmotor nyergében

Már a harmadik szezonját kezdte meg mentőmotorosként dr. Gál Domokos, aki jelenleg három feladatkörben teljesít szolgálatot.

Doma szerint az egyik legfontosabb szerep, hogy elsőként ér a helyszínre, és vissza tud jelezni a központnak. Ez például egy tömeges balesetnél kulcsfontosságú: ellenőrzi, hogy hány személy sérült meg és milyen súlyosan, és egyeztetik, hogy milyen mentőerőre lesz szükség. Doma kárhelyparancsnokként orvosilag is tudja kontrollálni a helyszínt, és be tud segíteni az alapszintű mentőgépkocsiknak olyan feladatoknál, amelyeket csak mentőtiszt vagy -orvos láthat el.

"A motor orvostechnikai felszerelése lényegében megegyezik egy rohamkocsiéval, így minden helyzetet meg tudok oldani. Ráadásul mivel én beteget nem szállítok, mehetek egyből a következő beteghez, amíg egy mentőautó a kórházba szállítást végzi. Ez egy igazi Jolly Joker szerep”– mondja Doma.

A gyorsaság sokszor életmentő

A gyorsaság és a magas szintű kompetencia együtt pedig életmentő kombináció, ahogy az alábbi eset is bizonyítja. „Egy nagyon súlyos légzési elégtelenségtől szenvedő, tüdőbeteg emberhez riasztottak – már napok óta fulladt, de csak az utolsó pillanatban hívott mentőt.

Oxigénballonnal átlélegeztettem a tüdejét, majd vénán keresztül beadtam egy gyógyszert a nehézlégzésre. Folyamatos oxigénellátás mellett sikerült elérni, hogy szállíthatóvá váljon. Egyértelmű volt, hogy ha én nem kezelem időben, akkor a beteg meghal, és ők már csak újraéleszteni jöhettek volna.”

Rohamkocsi két keréken

Műszaki alapja a legendás Honda CRF1100 Africa Twin, amely 102 lóerős motorjával az autópályán is tempósan halad, de strapabíró felépítése miatt kisebb akadályok – lépcsők, padkák – sem jelentenek gondot neki. A kiemelkedő szervizháttér pedig biztonságossá és hatékonnyá teszi az üzemeltetést. A megkülönböztető jelzések és az egyedi matricázás pedig könnyen felismerhetővé teszik minden helyzetben.

Kellemes nyári időtöltés: a képre kattintva Ön is letöltheti memóriakártyánkat!