Az élet a legszebb ajándék, amit idén adhatsz!
Csatlakozz adventi akciónkhoz!

Segítek!

Ne parázz, sokkolj! - Újraélesztés defibrillátorral

Baláék visszatértek, hogy megtanítsanak újraéleszteni − ezúttal defibrillátorral! S hogy biztosra menjenek, túszul ejtették Győrfi Pált, de csakis e nemes ügy érdekében. Így indul Alapítványunk legújabb, Ne parázz, sokkolj! című szórakoztató edukációs videója, amelyet az újraélesztés közelgő világnapja (október 16.) alkalmából készítettünk.

Sokkoló adat, de sajnos igaz: hazánkban naponta mintegy 70-en halnak meg hirtelen szívhalálban. Alapítványunk idei kampányának célja, hogy minél több emberhez eljuttassuk az üzenetet, miszerint merjünk éles helyzetben cselekedni: hívjuk a mentőket, kezdjük meg a mellkaskompressziót, és használjuk a közelben lévő defibrillátort, amíg úton a segítség – hiszen minden perc számít!

Idei kampányfilmünkben visszatért többek között Csuja Imre, Szabó Győző és Győrfi Pál is, kiegészülve többek között Oroszlán Szonjával és Scherer Péterrel, hogy közérthető és humoros formában mutassák be a defibrillátorok használatát és adják át ezt a szó szerint életmentő üzenetet minél több embernek.

A Ne parázz, sokkolj! az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Bala-sorozatának immáron harmadik epizódja a Tartsd életben! Újraélesztés egyszerűen és gyorsan, valamint az 1% - Nekünk sokat számít! után.

Újraélesztés egyszerűen és gyorsan

A mellkaskompresszió alkalmazása és a defibrillátor használata együtt ment életet. Országszerte mintegy 1500 defibrillátor érhető el nyilvános helyeken, amelyeket bárki használhat, ha szükség van rá. Ha bonyolultnak tűnik, csak ennyit jegyezzen meg:

1.) Első dolgunk legyen a mentő hívása, és maradjunk vonalban, segíteni fognak nekünk.

2.) Az újraélesztéshez kulcsoljuk össze a kezünket, és 5–6 centiméter mélyen, gyors, határozott mozdulatokkal nyomjuk meg a beteg mellkasát, körülbelül másodpercenként kétszer, a Stayin’ Alive a ritmusára.

3.) Kérjünk meg valakit, hogy próbáljon defibrillátort szerezni, és ne féljünk használni! A defibrillátor hangutasításokkal vezet minket végig a mentési folyamaton, ne tartsunk attól, hogy elrontjuk vagy nagyobb bajt okozunk vele a betegnek.

NE FELEDJE! A defibrillátor használata után folytassuk a mellkaskompressziót, amíg helyre nem áll a légzés, vagy ki nem érkeznek a mentők!Támogatói nyilatkozat