Az élet a legszebb ajándék, amit idén adhatsz!
Csatlakozz adventi akciónkhoz!

Segítek!

1 millió megtekintés felett „Ne parázz, sokkolj!” kisfilmünk

Hatalmas siker számunkra, hogy társadalmi edukációs kisfilmünk nézettsége az év végén átlépte YouTube-on az 1 milliós megtekintést, és tovább növekszik! Célunk, hogy Bala életmentő tippjei még szélesebb közönség felé eljussanak, és minél többen megtanulhassák a defibrillátor használattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hiszen a nyilvánosan elérhető készülékeknek hála, bárkiből lehet életmentő.

Ne parázz, sokkolj! – Újraélesztés defibrillátorral című kisfilmünk 2020. októberében, az Újraélesztés napja alkalmából debütált, és azóta töretlen népszerűségnek örvend az internetezők körében. 
Az alkotás az Országos Mentőszolgálat Alapítvány szórakoztató edukációs sorozatának immáron harmadik epizódja a Tartsd életben! Újraélesztés egyszerűen és gyorsan, valamint az 1% - Nekünk sokat számít! után.


Mindhárom filmben Csuja Imre és a Valami Amerika filmek szereplői mutatják be humoros és közérthető formában az újraélesztés technikáját. A sorozat célja, hogy minél több emberhez eljuttassuk az üzenetet, miszerint merjünk éles helyzetben cselekedni: hívjuk a mentőket, kezdjük meg a mellkaskompressziót, és használjuk a közelben lévő defibrillátort, amíg úton a segítség – hiszen minden perc számít!
 

Újraélesztés egyszerűen és gyorsan
A mellkaskompresszió alkalmazása és a defibrillátor használata együtt ment életet. Országszerte mintegy 1500 defibrillátor érhető el nyilvános helyeken, amelyeket bárki használhat, ha szükség van rá. Ha bonyolultnak tűnik, csak ennyit jegyezzen meg:
 


1.) Első dolgunk legyen a mentő hívása, és maradjunk vonalban, segíteni fognak nekünk.
2.) Az újraélesztéshez kulcsoljuk össze a kezünket, és 5–6 centiméter mélyen, gyors, határozott mozdulatokkal nyomjuk meg a beteg mellkasát, körülbelül másodpercenként kétszer, a Stayin’ Alive a ritmusára.
3.) Kérjünk meg valakit, hogy próbáljon defibrillátort szerezni, és ne féljünk használni! A defibrillátor hangutasításokkal vezet minket végig a mentési folyamaton, ne tartsunk attól, hogy elrontjuk vagy nagyobb bajt okozunk vele a betegnek.


NE FELEDJE! A defibrillátor használata után folytassuk a mellkaskompressziót, amíg helyre nem áll a légzés, vagy ki nem érkeznek a mentők!