Adód 1%-a nekünk sokat számít!Rendelkezz az életmentés javára!
Adószámunk: 18252831-2-43

Katt ide!

Kell a lélekjelenlét!

Civilként nehéz a döntés, hogy ha valaki összeesik mellettünk, van-e lélekjelenlétünk közbelépni és megkezdeni a laikus újraélesztést. De ahogyan az alábbi két történet igazolja, életmentő lehet, ha a környezetünkben lévők mernek bátran cselekedni. Molnár Gábor, kivonuló mentőtiszt beszámolója.

„Tiszaújváros egyik forgalmas utcájából érkezett a riasztás, miszerint egy idős férfi összeesett, és nem lélegzik. Mint utólag megtudtuk, a 68 éves Imre bácsi szívbetegségben szenvedett, most szívinfarktusa volt. Bajtársaim azonnal indultak, mialatt egy közelben lévő fiatalember fogadta a Szív City segítségkérését, és megkezdte a bácsi újraélesztését. 3 perc múlva a helyszínre érkeztünk. Azonnal üzembe helyeztük a LIFEPAK 15 életmentő készüléket, és átvettük az újraélesztést.

Közel egy órán át küzdöttünk

Kilenc alkalommal kellett sokkolni Imre bácsit, de sikerült - visszatért a keringése!

Értesítettük a helikopteres egységet, akik stabil állapotban szállították kórházba a bajbajutottat. Imre bácsi azóta is hálás a bátor fiatalembernek, aki aznap esélyt adott neki az életre.”

A kép illusztráció

 „Hasonló eset történt két nappal később egy tiszaújvárosi vegyi üzemben. Laci munkavégzés közben lett rosszul, kollégái arra lettek figyelmesek, hogy a férfi összegörnyed, majd a padlóra zuhan. Nem tétlenkedtek: riasztottak bennünket, és az üzemben rendelkezésre álló félautomata defibrillátorért siettek. Az alapszintű újraélesztést követően a készülék útmutatása alapján folytatták az újraélesztést.

Pár perc múlva, mire bajtársaim a helyszínre értek, már izgalommal teli megkönnyebbüléssel fordultak felénk: a készülék ugyanis jelezte, hogy Laci keringése visszatért, légzése megfelelő. Elővettük a LIFEPAK 15 készüléket, és a kórházba szállításig monitoroztuk a fiatalember állapotát.”

Minden bajtársam nevében köszönöm, hogy a nagyszerű csapatmunkával esélyt adhattunk az életre!