Most LifePak 15 defibrillátorra gyűjtünk!
Köszönjük életmentő adományát!

Segítek!

Hatalmas segítség az újraélesztésben

 

Szinte már mindenki fújja: az újraélesztésnél használt legalapvetőbb módszer a mellkaskompresszió. Két kézzel, ütemesen nyomást gyakorolni a mellkasra. De mi történik, ha ritmuszavar is fennáll? Akkor kell a defibrillátor.

„Nekem küldetés ez az egész” - Norbert és az újraélesztés

 

Alig tudjuk elképzelni, hogy szükség lehet rá – mígnem ott találjuk magunkat egy helyzetben, ahol szó szerint életbevágó, hogy tudjuk-e, mi az újraélesztés? Riczu Norbert mentőállomás-vezető sem tudta, legalábbis nem a gyakorlatban. Az egykori kereskedő ma mentődolgozó és oktató, szinte szenvedélyesen tanítja az újraélesztés technikáját és az eszközök használatát. Most elmondja, miért!

 

 

„Kecskeméten, az utcán szemtanúja voltam egy újraélesztésnek. Egy forgalmas helyen esett össze egy férfi; én a kiérkező mentőt láttam és azt, ahogyan dolgoznak. Még bőven kereskedő voltam, de ott és akkor elgondolkodtam: vajon mennyire vagyok hasznos tagja a társadalomnak azokhoz képest, akik ezt a férfit visszahozták az életbe? Nos, ezekkel a mentőápolókkal nemsokára bajtársak lettünk.

Pár nap múlva jelentkeztem a kecskeméti mentőállomáson, ahol éppen felvétel volt. Ez 2005-ben történt. Elvégeztem a képzést, dolgozni kezdtem, először betegszállítóként, de szabadidőmben is bejártam az állomásra, és a nagy autókon segédkeztem a bajtársaknak. Szakápoló lettem, majd én lettem a megyei oktató, a megyéből mindenki hozzám jön tanulni az elméletet és a gyakorlatot is.

Azóta küldetés nekem ez az egész; minden újraélesztési világnapon ott vagyok valahol, és beszélek a fontosságáról.

A LifePak eszközöket pedig napi szinten használjuk. A mellkas kompresszióval inkább csak az életben tartás valósul meg, fenntartjuk a keringést, de elektromos impulzust nem tudunk adni. Ehhez kell nekünk a LifePak-1000.  Sok nyilvános helyen is hozzáférhető ma már. Mindig azt szoktuk mondani a laikusoknak is egy újraélesztéskor: ha tud a közelben egy defibrillátort, akkor azt nagyon gyorsan ide kellene hozni…”

Bízunk benne, hogy nagylelkű adományozóink segítségével minél több kivonulásnál bajtársaink rendelkezésére állhatnak majd az LifePak-1000 defibrillátorok.