Díszítsük fel együtt a mentők karácsonyfáját!
Támogasd Te is a hétköznapi hősöket!

Segítek!

Forgalmi kisokos, avagy hogyan engedjük el a mentőautót

Az életmentők akkor tudnak a leghatékonyabban dolgozni egy mentési helyzetben, ha a mentőgépkocsi-vezetők megkapják a segítséget a közlekedésben részt vevő többi szereplőtől is. A Szép Mentés felmérésünkből az derült ki, hogy a különböző közlekedési szituációknál érezhető a bizonytalanság a mentőautó elengedését illetően.

A kutatás eredménye szerint háromból csupán egy ember tudta, hogy autóvezetőként mit tegyen, ha mentőautó közeledik felé. Egy elhibázott döntés viszont könnyen veszélybe sodorhatja a közlekedésben résztvevőket.

Célunk, hogy az alábbi átfogó útmutatóval felhívjuk a figyelmet a helyes közlekedési magatartásra, hogy magabiztosabban cselekedjünk, ha a mentőautó elengedéséről van szó.

Kezdjük az alapokkal!

 • Mi a megkülönböztető jelzés? Megkülönböztető jelzésen a villogó fény (piros, kék) és a sziréna együttes használatát értjük.
 • Milyen kötelességeink vannak? A megkülönböztető jelzéseket használó járművek részére (legyen az mentő, rendőr, tűzoltó, vagy egyéb gépjármű) minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan tovább haladását - félrehúzódással, és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni.
 • Miért szirénáznak a megkülönböztető jelzést használó járművek? A sziréna használata nem csak azért fontos, hogy mielőbb a kórházba, a beteghez vagy egy baleset helyszínére érjenek, de ezzel biztosítják folyamatos haladásukat is: a hirtelen lassulás vagy gyorsulás, fékezés traumát okozhat a szállított betegnek.
 • Miért sárga a mentőautó? Nagyon egyszerű a válasz: jobban láthatók így a járművek. A fehérről sárgára történő színváltásnak megvolt az oka a 2010-es évek elején: egyre gyakrabban lehetett látni a különböző hibaelhárító egységek (gáz -és villamosművek, közlekedési vállalatok) autóit is megkülönböztető jelzést használni. Így még fontosabbá vált a mentők számára a jól látható, biztonságos vonulás. A sárga szín mellett a jármű oldalán fényvisszaverő csíkok, a motorháztető alatt beépített villogó kék-piros fényjelzés is növeli a járművek láthatóságát annak érdekében, hogy akadályoztatás nélkül tudják végezni munkájukat az életmentők.

Mi a helyes viselkedés megkülönböztető jelzéssel közlekedő jármű láttán?

Szögezzük le: a mentőautónak nem a száguldás, hanem a folyamatos haladás a fontos. Ehhez elengedhetetlen a többi közlekedésben résztvevő autós odafigyelése és segítsége. 

Hogyan tudunk segíteni?

 • Ne bömböltessük a zenét! Egyszerű az oka: ha üvölt a zene a kocsiban, nem fogjuk hallani a szirénát. Ugyanez érvényes akkor is, ha gyalogosan vagy biciklivel fülhallgatóval közlekedünk. Márpedig a sziréna hangja az első jelzés, amiből tudjuk: megkülönböztető jelzést használó jármű közeledik felénk! De még nem tudjuk, hogy honnan…
 • Tájékozódjunk! Mivel egyelőre csak a sziréna hangját halljuk, de nem tudjuk, honnan közeledik a jármű, figyeljünk! Nézzünk körül alaposan, figyeljük a többi autót és a forgalmat, használjuk a tükröket.
 • Mozogjunk együtt a forgalommal! Figyeljük a körülöttünk lévő autósok haladását és azt, hogy hogyan engednek utat a mentőnek. Ha a többi autós is segít az elengedésben, és mindannyian kicsit félrehúzódnak, akkor lesz hely a mentőautónak.
 • Figyeljük amentő irányjelzőit is, ezzel is jelzik, hogy merre haladnak tovább (kereszteződésben fokozottan fontos).
 • Semmiképpen se késztessük hirtelen fékezésre a mentőt, mert ez komoly traumát okozhat a betegnek!

Jó, ha tudjuk: legcélszerűbb halszálka formában elengedni a mentőautót, az út két szélső oldalára húzódva.

Hova húzódjunk le az autóval?

Dr Czakler Éva, Alapítványunk alelnöke így foglalja össze, hogy ilyenkor mi a legjobb, amit tehetünk:

"Ha bizonytalannak érezzük magunkat egy ilyen szituációban, a legjobb adható tanács, hogy ne kapkodjunk és ne hozzunk elhamarkodott döntéseket. Főleg, ne késztessük hirtelen fékezésre a megkülönböztető jelzést használó járművet. Figyeljük a többi autóst és igazodjunk hozzájuk, így adva utat a segítségnek."

 • 2x1 sáv: tehát irányonként egy sávos az út, mögöttünk a mentő. Ebben az esetben a lehető legnagyobb mértékben jobbra kell húzódnunk, és a szembe jövő forgalomnak ugyanezt kell tennie. Így az úttest közepén keletkezni fog egy kis egérút, ahol elhaladhat a mentő.
 • 2x2 sáv (osztatlan pálya): a mentőautó ilyenkor az úttest felezővonalához fog tartani, hiszen két irányból nagyobb eséllyel nyílik meg neki az út. Tehát megint jobbra kell húzódni, és ha kell, dudálhatunk is, hiszen vészhelyzet van.
 • 2x2 sáv (osztott pálya): kvázi egyirányú, kétsávos útszakaszon vagyunk. A mentőkocsi középen fog utat keresni magának. A külső sávból jobbra, a belsőből balra húzódással segíthetünk a legjobban.
 • 3 vagy több sáv: minden esetben meg kell nézni a tükörben, hogy melyik sávban jön a mentő. Ha a jobboldali visszapillantó tükörben tűnik fel, akkor balra kell tartani, ha a baloldaliban, akkor meg jobbra.
 • Ahol van buszsáv: mivel ezek a sávok általában kevésbé telítettek, itt fog haladni a mentő/tűzoltó/rendőr. Számítsunk azonban rá, hogy beragad egy busz mögé, ilyenkor nekünk kell balra húzódva beengednünk.

Mi az, amit semmiképp ne tegyünk?

 • Ne váltsunk sávot! A mentőautó sofőrjének megnehezítik a dolgát a manőverező sofőrök. Neki nincs ideje még az indexedre is figyelni.
 • Ne tapossunk bele! Hiába nyomjuk a gázt, neki át szabad menni a piroson, nekünk meg nem. Egy idő után mindenképpen az útjában leszünk.
 • Ne kövessük! Jó mókának tűnik, hogy a gyorsan haladó mentőautó után beállunk, és így majd mi is 10 perc alatt meglépjük a várost. Nem jó ötlet! Egyrészt idegesíthető lehet az életmentők számára a követő kocsi, másrészt ez roppant veszélyes mutatvány. Nem utolsó sorban pedig szabálytalan.
 • Ne előzzük meg!
 • Ne kényszerítsük hirtelen fékezésre! Ez ugyanis komoly traumát okozhat a szállított betegnek.

Dudálhatunk?Igen, ha úgy érezzük, mások nem észlelik a közeledő mentőautót, így jelezhetjük nekik a veszélyhelyzetet, ösztönözve őket arra, hogy adjanak utat a mentőautónak.

Mi a teendő gyalogosként?

Ugyanúgy az a legfontosabb feladatunk, hogy adjunk utat a mentőnek. Ne szaladjunk át a zebrán, ne induljunk keresztül az úton bringával, akadályozva így az útját, hiszen nem biztos, hogy jól fel tudjuk mérni, mennyire van közel a szirénázó autó. Legyünk körültekintőek! Ha elhaladt a mentő, akkor is várjuk meg, míg helyreáll a forgalmi rend, hiszen ilyenkor az autók is össze-vissza állhatnak, rálógva a járdára, átlógva a piros lámpán.

Ne feledjük: ha túl hangosan hallgatunk zenét fülhallgatóval, nem fogjuk hallani a szirénát, ami különösen veszélyes akkor is, ha gyalogosként, biciklivel vagy rollerrel közlekedünk. Márpedig a sziréna hangja az első jelzés, amiből tudjuk: megkülönböztető jelzést használó jármű közeledik felénk.

Ön így segíthet

Támogassa Ön is Alapítványunkat, hogy a bajtársak korszerű mentéstechnikai eszközökkel indulhassanak bevetésre! Köszönjük!