Indul a motoros szezon. Támogasd Te is a Mentőmotoros Szolgálatot!

Segítek!

Tartsd életben! - Dokumentált esetek - Belák József

2015-ben Baláék megmutatták, hogy egy kis humorral és egy kis vagánysággal életeket lehet menteni.„Hacsak egyvalaki életét sikerül megmenteni ezzel a kisfilmmel, már megérte” – mondtuk akkor. Hatalmas örömünkre ma elmondhatjuk, hogy nem csak egy, de öt dokumentált esetben is Alapítványunk kisfilmje alapján hajtottak végre sikeres újraélesztést – és ki tudja, hogy hány olyan eset van még, amelyről nem is tudunk.

A balatonfüredi rendőr újraélesztésének története

2015. június 20-án egy balatonfüredi férfihoz fia hívta ki a rendőröket, miután telefonon beszélt vele. Mivel tudta, hogy az esetlegesen bezárkózott apához nem tudnak bejutni a mentősök, rögtön a rendőröket hívta. Amikor kiérkeztek, a férfi még magánál volt, beszélni is tudott, elmondta, hogy gyógyszereket vett be.

Ám a férfi hirtelen nagyon rosszul lett. „Lelassult a beszéde, összevissza, érthetetlenül formálta a szavakat. Egyszer csak hanyatt vágódott az ágyon.” – mondta Belák József körzeti megbízott, akivel az esetet követően a TV2 Tények című műsorában készítettek riportot. Vízzel locsolták, hátha magához tér, de a férfi elvesztette az eszméletét.

„Észrevettem, hogy nem lélegzik, a pulzusa sem volt kitapintható. Ezt követően megkezdtem a szívmasszázst az ösztöneimet követve. Felidéztem a dallamot, és követtem a ritmust, a harmadik, negyedik ütemre a férfi újra lélegzett.”

Nem sokkal az eset után Belák József rendőr főtörzsőrmester elismerésben és tárgyjutalomban is részesült az 57 éves férfi életének megmentéséért, amelyet Papp Károly rendőraltábornagy, országos rendőfőkapitány adott át részére.

/Belák József, a hétköznapi hős - Fotó: Mészáros Máté/