Karácsonyi ajándék a Mentőangyaloknak!
Küldj Te is virtuális ajándékcsomagot!

Segítek!

Égető kérdések: hogyan kezeljük az egyik leggyakoribb sérüléstípust?

A legtipikusabb háztartási balesetektől a szerencsére ritka gázrobbanásokig számtalan oka lehet az égési sérüléseknek. A sérültek helyszíni ellátásánál gyakran előkerül egy speciális eszköz is: az égési kötszer. Hogyan használják ezt a bajtársak, és egyáltalán, mikor hívjunk mentőt, ha megtörtént a baj? Tapasztalatok és tanácsok első kézből.

„Az égési sérültek ellátásánál az első dolgunk a testfelszín szabaddá tétele – ruhák, ékszerek, óra eltávolítása –, hogy mielőbb megkezdhessük a sérült testrész hűtését. Otthoni körülmények között erre a hideg folyóvíz a legalkalmasabb, de ha nem lakáshoz vonulunk, hanem például egy autóbalesethez, vagy a sérülés érzékeny területet érint, akkor speciális égési kötszert használunk. Ez a benne lévő zselés anyagnak köszönhetően azonnal hűti a testfelületet.”


– avat be az alapokba Sain Henrietta, mentőállomásvezető-helyettes. A kötszerek ráadásul igen sokszor kerülnek elő a mentőautóból – az egyik leggyakoribb háztartási sérülés a forrázás.

Az égési kötszer hűt és fájdalmat is csillapít

Miért használják a mentők ezt a kötszert szinte minden égési sérülés esetén?

•    Azonnal hőt von el a sebtől, így megfékezi a további szövetkárosodást
•    A hűsítésen felül gyógynövényi összetevőkkel csökkenti a fájdalmat
•    Rugalmas, minden testrészen vagy akár az egész testen alkalmazható
•    Gátolja a baktériumok elszaporodását, így csökkenti a fertőzésveszélyt
•    Vízben oldva könnyen eltávolítható, így nem ragad a sebbe.


„Elég sokszor vonulunk ilyen balesetekhez, jól emlékszem például egy két év körüli kisgyermekre, akit a túl forró fürdővíz égetett meg. Ilyenkor különösen hasznos, hogy a speciális kötszer azonnal csillapítja is a fájdalmat”

– meséli az életmentő.

Súlyos égési sérüléseknél elengedhetetlen

Egy négy évvel ezelőtti kecskeméti esetre azonban már nemcsak a mentős, de szinte az egész város emlékszik. Hatalmas detonáció rázta meg a környéket, amikor egy társasház első emeleti lakásában – mint később kiderült – gázrobbanás történt. A törmelékek a szomszédos óvodáig repültek, a ház is jelentősen károsodott.


 
A lakás tulajdonosa súlyos égési sérüléseket szenvedett, a speciális kötszerekkel történő sebkezelés mellett komplex életmentő ellátást kapott, végül mentőhelikopter szállította kórházba.

„Az ilyen esetek szerencsére ritkák, de a kötszerek ilyenkor is nagyon jó szolgálatot tesznek.”

– összegzi az évek tapasztalatait a rutinos életmentő.

Égési sérülések kezelése otthon

A legjobb, amit tehetünk, a megelőzés. Az égési sérülések kétharmadát a forrázások teszik ki, így egy kis elővigyázatossággal a konyhában máris nagyban csökkenthetjük a kockázatokat. 
Különösen a kisgyermekes szülők, nagyszülők figyeljenek, hogy soha ne hagyjanak a kicsik számára elérhető helyen forró edényt vagy folyadékot. 
Az első fokú, nem hólyagosodó, kisebb felületű égési sérülések általában otthon is kezelhetők. 

Mit tegyünk? 
•    szüntessük meg az égést okozó hőhatást 
•    távolítsuk el a ruházatot, ha szükséges 
•    hűtsük a sebet folyó csapvízzel kb. 20 percig 
•    vagy használjunk gyógyszertárban kapható égési kötszert 
Mit ne tegyünk? 
•    ne rakjunk a sebre jeget 
•    ne használjunk hintőport 
•    ne alkalmazzunk semmilyen élelmiszert (pl. tejfölt, zsiradékokat, uborkát)

Ön így segíthet

Támogatásával egy újabb mentőautót szerelhetünk fel speciáli Égési kötszerrel, hogy bajtársaink életmentő munkája még hatékonyabb lehessen.