Karácsonyi ajándék a Mentőangyaloknak!
Küldj Te is virtuális ajándékcsomagot!

Segítek!

Nátha vagy influenza

Laikus számára valóban nehéz lehet a közönséges nátha és az influenza elkülönítése, ami bi­zo­nyos esetekben persze az orvos számára sem egyszerű. Legtöbbször elegendő a tüneti kezelés, lázcsillapítás, figyeljünk a higiéniára, és ami a legfontosabb: aki lázas, maradjon otthon, ne menjen közösségbe!

 

„Én nem akartam jönni, de elzavartak a kollégák, hogy nem „háegyenegy”-e „– hangzik egyre gyakrabban a szabadkozás a háziorvosi rendelőben.

Laikus számára valóban nehéz lehet a közönséges nátha és az influenza elkülönítése, ami bi­zo­nyos esetekben persze az orvos számára sem egyszerű.

Nátha

A leggyakrabban előforduló akut légúti megbetegedés az úgynevezett közönséges meghűlés vagy nátha. A betegséget számos vírus okozhatja (rhino-, echo-, RS és adenovírusok), de a kórokozót nehéz azonosítani (és felesleges is), hiszen a tünetek minden esetben hasonlók, és a kezelés amúgy is tüneti. Megfázáskor a test lehűlése csökkenti az immunvédelmet, és ennek következtében könnyebben alakulnak ki fertőzések, de a betegséget alapvetően a vírus okozza, ami természetesen fertőz.

A fertőzés kialakulása után:

-1-3 napon belül levertség,

-tüsszögés,

-torokfájás kezdődik,

-az orrváladék vízszerű

-hőemelkedés, alacsony láz jelentkezik,

a megfázás öt-tíz napon belül megszűnik.

Tüneti terápiaként lázcsillapítás, köptető, orrspray, C-vitamin javasolható, melyek mindegyike vény nélkül elérhető a patikában. Továbbá hasznos a meleg környezet és a pihenés.

Ha a panaszok súlyosbodnak:

- magas láz lép fel

- vagy homlok-, fül-, arctájéki fájdalom,

- esetleg köhögésre fellépő mellkasi fájdalom jelentkezik,

- vagy az orrváladék sűrű, zöldes lesz,

akkor valószínű, hogy az eredeti vírusfertőzésre rátelepedett egy bakteriális fertőzés. Ilyenkor indokolt orvoshoz fordulni, és a szakember megfelelő antibiotikumot választ a tüneti terápia mellé.

Influenza

A náthával ellentétben az influenza esetén a felső légúti tünetek kevésbé markánsak, jellemzőbb:

-a hirtelen magas láz, (38 °C feletti)

- erős levertség,

- izomfájdalmak,

- torokfájás gyakran nem is alakul ki.

A vírus kimutatása speciális virológiai vizsgálatokkal történhet, de ez nem realitás az alapellátásban, ezért a bevezetőben feltett kérdésre, miszerint „nem háegyenegy-e”, sosem fogunk a háziorvosi rendelőben választ kapni. Erre a legtöbb esetben nincs is szükség, hiszen az új típusú influenza spontán gyógyuló betegség. Víruskimutatás azoknál szükséges, akik betegségük súlyossága miatt kórházi kezelésre szorulnak, vagy a rizikófaktor miatt nagy a szövődmény kialakulásának veszélye.
Nem szükséges tehát minden H1N1 fertőzésre gyanús beteget kivizsgálni, illetve antivirális szerekkel kezelni.

Elegendő a tüneti kezelés, lázcsillapítás, figyeljünk a higiéniára (zsebkendőbe tüsszentés, használt zsebkendők kidobása, kézmosás), és ami a legfontosabb: aki lázas, maradjon otthon, ne menjen közösségbe!

forrás: N/I: Budai Egészségközpont sajtócikke alapján: bhc.hu/magunkrol/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2015/sajtocikkek/20150210-natha-vagy-influenza/

Tájékoztatás: A honlapon megjelenő anyagok általános tájékoztatásnak minősülnek. Laikusok számára megfogalmazott információk, melyek nem tekinthetők szakmai protokollnak, illetve terápiás ajánlásnak.