Díszítsük fel együtt a mentők karácsonyfáját!
Támogasd Te is a hétköznapi hősöket!

Segítek!

Vásárolni indult, megmentett egy életet

A csókakői polgárőr, Imre hőstette már a tizedik olyan eset, amikor Alapítványunk 2015-ben Csuja Imre főszereplésével készített kisfilmje alapján hajtottak végre sikeres újraélesztést.

A szabadnapos polgárőr, Imre éppen ötéves kisfiával vásárolt, amikor egy 75 éves férfi összeesett az áruházban. Elmondása szerint egy belső megérzés hatására ment be pont akkor a boltba. „Vásárlás közben a hangosbemondó tájékoztatására lettem figyelmes, hogy egy vásárló a tejosztályon rosszul lett. Ötéves fiammal odamentünk és láttam, hogy nagy a baj.” – nyilatkozta.

A kisfilmben látottak is segítettek

Először a mentők segítségét kérte, majd kiérkezésükig a mentésirányító instrukciói alapján megvizsgálta az akkor már életjelet nem adó beteget. Imre képes volt megőrizni a lélekjelenlétét. A telefonon kapott utasítások alapján, felidézve korábban szerzett ismereteit azonnal megkezdte az újraélesztést.

„A mentővel a vonalban összefogva megkezdtem a mellkaskompressziót. Néztem közben az urat, és az volt az egészben a legérdekesebb, hogy ahogy nyomtam a mellkasát, életjelet nem adott, de egyszer csak, mint amikor egy TV-t bekapcsolunk, visszatért a fény a szemébe.”

A kiérkező mentők emelt szinten folytatták az életmentést. A küzdelmet a férfi életéért a vásárlók egy emberként, lélegzetvisszafojtva figyelték – ekkor már csak bajtársaink segíthettek. Az időben megkezdett mellkasi nyomások és a helyszínre érkező mentők szakszerű ellátása sikerre vezettek: a beteget végül stabil állapotban szállították kórházba.

Kisfia szerint is igazi hős

Kisfia az eset után igazi hősként tekint édesapjára. Imre szerint a segítségnyújtás ugyanolyan kötelességünk lenne, mint befizetni egy csekket

Úgy gondolom, hogy nem tettem akkora nagy dolgot. Nekem 2017-ben megmentették az életemet, visszahoztak. Akkor nekem is kutya kötelességem ezt valakinek visszaadni.

Imre nem csak Alapítványunk Tartsd életben! Újraélesztés egyszerűen és gyorsan c. kisfilmjéből tanulta meg az újraélesztést, hanem már korábban, katonai szolgálata során is szerzett ismereteket. Hőstette elismeréséül az Országos Polgárőr Szövetség Életmentő Érdemrenddel tüntette ki.

Az esetről az RTL Klub Fókusz c. műsora is beszámolt:


Tartsd életben!

2015-ben Baláék megmutatták, hogy egy kis humorral és egy kis vagánysággal életeket lehet menteni. „Ha csak egyvalaki életét sikerül megmenteni ezzel a kisfilmmel, már megérte” – mondtuk akkor. Imre életmentése már a tizedik dokumentált történet, amely során Alapítványunk kisfilmje alapján hajtottak végre sikeres újraélesztést – és ki tudja, hogy hány olyan eset van még, amelyről nem is tudunk.

Tekintse meg filmünket, hiszen sosem tudhatja, mikor lehet szüksége erre az életmentő tudásra!

Nagykép: Fináncz Imre (Forrás: RTL Magyarország)