Most égési kötszerekre gyűjtünk!
Adománya életet ment. Köszönjük!

Égési kötszer – 2021.12. hó

A legtipikusabb háztartási balesetektől a szerencsére ritka gázrobbanásokig számtalan oka lehet az égési sérüléseknek. A sérültek helyszíni ellátásánál gyakran előkerül egy speciális eszköz is: az égési kötszer. Hogyan használják ezt a bajtársak, és egyáltalán, mikor hívjunk mentőt, ha megtörtént a baj? Tapasztalatok és tanácsok első kézből.

„Az égési sérültek ellátásánál az első dolgunk a testfelszín szabaddá tétele – ruhák, ékszerek, óra eltávolítása –, hogy mielőbb megkezdhessük a sérült testrész hűtését. Otthoni körülmények között erre a hideg folyóvíz a legalkalmasabb, de ha nem lakáshoz vonulunk, hanem például egy autóbalesethez, vagy a sérülés érzékeny területet érint, akkor speciális égési kötszert használunk. Ez a benne lévő zselés anyagnak köszönhetően azonnal hűti a testfelületet.”

– avat be az alapokba Sain Henrietta, mentőállomásvezető-helyettes.

A kötszerek ráadásul igen sokszor kerülnek elő a mentőautóból – az egyik leggyakoribb háztartási sérülés a forrázás.

Kérjük, támogassa Alapítványunkat, hogy egy újabb mentőautót szerelhessünk fel speciális égési kötszerrel!

Adományát most egy 10%-os kuponnal jutalmazzuk, amelyet a Huni.hu Játék és Ajándék webáruházban válthat be!

Válogasson a 180 féle plüss járműből, amelyek közt a legújabb mentőautót is megtalálja, vagy a többszáz fém- és modellautóból és ajándéktárgyból!

A kupont e-mailen küldjük ki legalább 2000 Ft-os online adományozás esetén. Kupont kizárólag az Égési kötszer oldalról (jelen oldal) kezdeményezett adományok esetén tudunk küldeni. A kupon 2021.12.31-ig érvényes, a Huni.hu Játék és Ajándék Webáruházban váltható be online vásárlás során a Rendelés összesítés lépésnél.

Az égési kötszer hűt és fájdalmat is csillapít

Miért használják a mentők ezt a kötszert szinte minden égési sérülés esetén?

• Azonnal hőt von el a sebtől, így megfékezi a további szövetkárosodást
  • A hűsítésen felül gyógynövényi összetevőkkel csökkenti a fájdalmat
  • Rugalmas, minden testrészen vagy akár az egész testen alkalmazható
  • Gátolja a baktériumok elszaporodását, így csökkenti a fertőzésveszélyt
  • Vízben oldva könnyen eltávolítható, így nem ragad a sebbe.

„Elég sokszor vonulunk ilyen balesetekhez, jól emlékszem például egy két év körüli kisgyermekre, akit a túl forró fürdővíz égetett meg. Ilyenkor különösen hasznos, hogy a speciális kötszer azonnal csillapítja is a fájdalmat”

– meséli az életmentő.

Súlyos égési sérüléseknél elengedhetetlen

Egy négy évvel ezelőtti kecskeméti esetre azonban már nemcsak a mentős, de szinte az egész város emlékszik. Hatalmas detonáció rázta meg a környéket, amikor egy társasház első emeleti lakásában – mint később kiderült – gázrobbanás történt. A törmelékek a szomszédos óvodáig repültek, a ház is jelentősen károsodott.

A lakás tulajdonosa súlyos égési sérüléseket szenvedett, a speciális kötszerekkel történő sebkezelés mellett komplex életmentő ellátást kapott, végül mentőhelikopter szállította kórházba.

„Az ilyen esetek szerencsére ritkák, de a kötszerek ilyenkor is nagyon jó szolgálatot tesznek.” – összegzi az évek tapasztalatait a rutinos életmentő.

Égési sérülések kezelése otthon

A legjobb, amit tehetünk, a megelőzés. Az égési sérülések kétharmadát a forrázások teszik ki, így egy kis elővigyázatossággal a konyhában máris nagyban csökkenthetjük a kockázatokat.
Különösen a kisgyermekes szülők, nagyszülők figyeljenek, hogy soha ne hagyjanak a kicsik számára elérhető helyen forró edényt vagy folyadékot.
Az első fokú, nem hólyagosodó, kisebb felületű égési sérülések általában otthon is kezelhetők.

Mit tegyünk?

• szüntessük meg az égést okozó hőhatást
  • távolítsuk el a ruházatot, ha szükséges
  • hűtsük a sebet folyó csapvízzel kb. 20 percig
  • vagy használjunk gyógyszertárban kapható égési kötszert

Mit ne tegyünk?

• ne rakjunk a sebre jeget
  • ne használjunk hintőport
  • ne alkalmazzunk semmilyen élelmiszert (pl. tejfölt, zsiradékokat, uborkát)

Az itt látható kampány egy offline és online megvalósuló adománygyűjtő akció része, melynek célja 20 db Égési kötszercsomag megvásárlásához szükséges összeg előteremtése.

Az Országos Mentőszolgálat közhasznú segítőjeként Alapítványunk a minél hatékonyabb magyarországi életmentésért tevékenykedik. Alapító Okiratban foglalt céljaink:

• korszerű mentési eszközök beszerzése az Országos Mentőszolgálat igényei alapján,
  • hozzájárulás a mentődolgozók munkakörülményeinek javításához,
  • az újraélesztési tudás és hajlandóság népszerűsítése és ösztönzése.

A támogatásokat átláthatóan kezelve, azok felhasználásáról rendszeresen beszámolva támogatjuk az életmentők munkáját.

Támogatása adómentes.

Köszönjük segítségét!