Támogasd a mentők munkáját!
Nézd meg, most hogyan segíthetsz!

Merj cselekedni! – Október 16. az Újraélesztés nemzetközi napja

Alapítványunk kiemelt célja, hogy javuljon az újraélesztési tudás és hajlandóság Magyarországon, hiszen a hirtelen szívhalál hazánkban a vezetők halálokok közé tartozik: naponta 70 embert érint. Ijesztően nagy szám ez, amely mögött valódi tragédiák állnak. Ezért fontos, hogy minél több emberhez eljuttassuk az újraélesztéssel kapcsolatos – szó szerint életmentő – ismereteket.

Hétköznapi hősök – Laikus újraélesztők történetei

Sosem tudhatjuk, hogy mikor lesz szüksége segítségünkre egy embertársunknak, vagy akár egy szerettünknek. Laikusként sokat tehetünk egy ember életéért, ha merünk cselekedni, és megkezdjük az újraélesztést, míg ki nem érkeznek a mentők. Ismerd meg azoknak a civileknek a történetét, akik Bala útmutatásai alapján, vagy csak ösztönösen cselekedtek és váltak életmentővé.

„Teljesen lila volt a kisfiú már"
Gondtalan Anyák nap összejövetelnek ígérkezett az a bizonyos délután, amely örökre Kitti emlékeibe vésődött. Egy kétéves kisfiú életét mentette meg azzal, hogy megőrízve lélekjelenlétét azonnal megkezdte a magatehetetlen gyerek újraélesztését. Saját szavaival meséli el, hogyan zajlott az újraélesztés.

„Többen is elmentek mellette, le se lassítottak"
A nyolcadikos ballagás utáni vacsora nem várt fordulattal zárult, amikor hazafelé menet a hat fiatal észrevette, hogy a villamossíneken ájultan esik össze egy férfi. Lélekjelenlétüknek és az időben megkezdett mellkaskompressziónak köszönhetően megmentették egy ember életét.

Nagyon féltem, hogy esetleg nem cselekedtem azonnal"
Rita éppen a szülői házban dolgozott, amikor munkából hazaérkező édesapja, József váratlanul összeesett – megállt a szíve. Rita nem hagyta, hogy eluralkodjon rajta a pánik, azonnal cselekedett.

„Ránéztem és azt mondtam, én ezt nem tudom megtenni”
Németh Lajos egy baleset helyszínén, sokadik autósként megállva sietett a felborult gépjárműből kiesett eszméletlen sofőr segítségére. Mint mondja: ő is félt. De hirtelen, abban az adott helyzetben átlépte a korlátait és megmentett egy embert.

„Ha egyedül vagyok vele, nem biztos, hogy sikerül”
József nem sejtette azon a napon, hogy hamarosan felesége, Györgyi életét neki kell majd megmentenie. Szerencsére mert cselekedni, az újraélesztésben pedig segítsége is akadt. Életben tartották Györgyit, amíg a kiérkező mentők defibrillátorral át nem vették a mentést.

Október 16. - Az Újraélesztés Napja

Az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezésére elindított esemény az újraélesztés módszereire, és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet minden évben. Az Újraélesztés napján minden évben felhívjuk a figyelmet az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalók fontosságára. A legtöbben hallottunk már róla, tanultunk róla valamit, de nem is gondolnánk, hogy éles helyzetben szükségünk lehet erre a tudásra.

"Azt kell megértenünk, hogy az első három-öt perc a kritikus intervallum az újraélesztés szempontjából, vagyis ebben az időszakban szinte bizonyos, hogy a közelben csaki laikus lehet, és ilyenkor a szó szoros értelmében az ő kezében van a beteg élete."

- Dr. Czakler Éva, Alapítványunk kuratóriumának alelnöke, mentőorvos

Akár otthon, akár nyilvános helyen lesz rosszul valaki, sajnos a statisztika azt mutatja, hogy az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, és mire kiérnek a mentők, már késő. Jó, ha tudjuk, hogy az időben megkezdett újraélesztéssel akár megháromszorozhatjuk a beteg túlélési esélyeit, azonban, ha késlekedünk, minden egyes perccel 10%-kal csökken az életben maradás valószínűsége.

Fontos, hogy ha megtörténik a baj, merjünk cselekedni. Ebben segítségünkre lehetnek azok a félautomata, mindenki által használható defibrillátorok is, amelyek országszerte mintegy 1500 nyilvános helyen találhatók meg. A laikusok számára kifejlesztett készülékek használatával a gépi hang utasításait követve, bármilyen előzetes képzettség nélkül is megmenthetjük egy bajbajutott életét.

Bár a hirtelen szívhalál és az újraélesztés rendkívül komoly téma, mégis hisszük, hogy egy kis humorral több emberhez eljuttathatjuk a megfelelő tudást – így ha kell, az IKEA jellegzetes használati útmutatójába is viszünk egy csavart a nemes cél érdekében.

Ments életet Balával!

Csuja Imrével együtt mi is hisszük, hogy a humor és a zene segít a laikus, egyszerűen és gyorsan megjegyezhető újraélesztési ismeretek elsajátításában.

Van megoldás, ha esetleg számunkra is gondot okoz a szájon át való lélegeztetés, és hirtelen zavarunkban nem szeretnénk ilyen kontaktusba kerülni egy bajba jutott embertársunkkal.

Akkor sem kell paráznunk, ha nyilvánosan elérhető defibrillátort kell használnunk. Merjünk cselekedni, a mentésirányító pedig telefonon mindvégig segíti az életmentést

TUDTAD? Ma már 10 olyan dokumentált esetről tudunk, amely során Alapítványunk kisfilmje alapján hajtottak végre sikeres újraélesztést – és ki tudja, hogy hány olyan eset van még, amelyről nem is tudunk. Kattints ide és ismerd meg az ő történeteiket is!

„Ha csak egyvalaki életét sikerül megmenteni ezzel a kisfilmmel, már megérte”

- Kónya Zoltán, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke

"Ha Baláéknak sikerült, bármelyikünknek menni fog, ez a kampányunk legfontosabb üzenete."

- Dr. Czakler Éva, Alapítványunk kuratóriumának alelnöke, mentőorvos

Ne feledd! A megfelelő tudás és egy kis bátorság birtokában Te is lehetsz életmentő!