Most LifePak1000 mobil defibrillátorra gyűjtünk!
Adományod most életet ment!

Segítek!

Lélegeztetőgéppel a fulladás ellen

A súlyos allergiás roham akár emberéletet is követelhet! Mégis, sokan nem is tudják, hogy rovarcsípés esetén veszélyeztetettek-e. Tibor sem tudta, akit a strandon csípett meg egy darázs, amikor éppen úszni indult. Pár perc elteltével már alig kapott levegőt.

Szerencsére a kiérkező mentősöknél volt Newport HT70 lélegeztetőgép, mellyel azonnal megkezdhették Tibor lélegeztetését, így a a férfi megmenekült.

Felhőtlen péntek délutáni strandolásnak indult Tibiék útja. Ahogy sétáltak a tóban egyre mélyebbre és mélyebbre, Tibi egyszer csak a vállához kapott, és felszisszent. Juli, a lánya egy kicsivel mögötte haladt, rögtön látta, hogy egy hatalmas darazsat ütött agyon apja, helyén tekintélyes vörös foltot hagyva. Ám a csípés sajnos már megtörtént, a darázs beleeresztette fullánkját a férfiba, aki a nagy bajt nem sejtve úszni kezdett.

Érezte ugyan, hogy a mozgás, a levegővétel egyre nehezebb, de nem gondolt semmi komolyra. Egy perc elteltével azonban már vissza kellett fordulniuk, mert nagyon rosszul lett, a rovarméregtől vörös lett a bőre, duzzadt az ajka, és alig kapott levegőt. Partot érve elveszítette az eszméletét, és a család tagjai is teljes sokkot kaptak.

Egyedül Juli állt a helyzet magaslatán, azonnal hívta a strand személyzetét. Az egyik dolgozó, aki végzett elsősegély-tanfolyamot, egyből felismerte, hogy itt egy súlyos anafilaxiás allergiás rohamról lehet szó, és perceken múlik a bajbajutott élete.

Megkezdte az újraélesztést, közben a többiek hívták a mentőket. Kiérkezésükkor másodpercek alatt előkerült a sürgősségi táska, a defibrillátor és egy új, modern és könnyű lélegeztetőgép.

A felszerelés súlya, egyszerű kezelőfelülete lehetővé tette a gyors beavatkozást. Tibit intubálták, majd stabilizálták az állapotát. A strand nem esett túl közel egy kórházhoz sem, ezért különösen jól jött, hogy a lélegeztetőgép akkumulátora sokáig bírta, így biztonságosan megérkeztek a kórházba. Pár nap múlva Tibi ismét családja körében volt, most már tudja, hogy komoly allergiája van, és adrenalin-öninjekció nélkül nem mehet többé a strandra.

A készülék sok mentőegységen sajnos még hiánycikk! Adományozzon, hogy 40 mentőautót felszerelhessünk az egyenként 3,5 millió forint értékű lélegeztetőgéppel!

Tudja meg, mi a teendő allergiás roham esetén!