Speciális égési kötszerre gyűjtünk!
Támogasd a mentőket!

Segítek!

Speciális égési kötszerrel enyhítik bajtársaink a fájdalmat

A nyári időszakban kiemelten sok az égési sérült, és köztük sajnos sok a gyermek is. Ilyen eseteknél bajtársaink azonnal a speciális égési kötszerhez nyúlnak, amely minden mentőautón megtalálható, mióta Alapítványunk támogatói közösségének hála bevezette évekkel ezelőtt ezt az alapfelszereltséghez nem tartozó kötszert. A szezon végeztével a készleteket újra fel kell tölteni, hiszen égési sérülés már a legkisebb figyelmetlenség esetén is megtörténhet. Így járt egy anyuka is, akinek szívszorító történetéből mindannyian okulhatunk. A szezon végeztével a készleteket újra fel kell tölteni, hiszen égési sérülés már a legkisebb figyelmetlenség esetén is megtörténhet. Így járt egy anyuka is, akinek szívszorító történetéből mindannyian okulhatunk.

Fanni a szokásos esti fürdetéshez készülődött kétéves kisfiával, Barnussal, ám nem tudta, hogy férje napközben átállította a villanybojlert. Hiába állt a csap a szokott helyzetben, a víz jóval forróbb lett. Épp csak a lába érte a vizet, amikor Barnus sikítva sírt fel. 

„Azt kívántam, bárcsak én égettem volna meg magam, és az sem fájt volna így. Azonnal átraktam a mosdóba, hogy hideg vizet folyassunk a vöröslő, hólyagos kis lábaira, a férjem pedig hívta a mentőket” – meséli Fanni.

A mentők gyorsan kiértek, és égési kötszerrel fedték be Barnus lábait.

„Nagyon ügyesen bántak a szinte sokkos kisfiammal, egyből azt éreztük, hogy jó kezekbe került. Szerencsére Barnus sem a fájdalomra emlékszik vissza már, hanem a mentős bácsiktól kapott plüssmackóra, és hogy bekötözték a lábát, mint a kisegérét az egyik kedvenc meséjében” – zárja a történetet az édesanya. 

Mit tegyünk, ha gyermekünk égési sérülést szenved?

  • távolítsuk el a ruhát a sérült felületről, és tartsuk hideg víz alá 10-20 percig 
  • egyszerre csak egy végtagot hűtsünk, a gyermek testét pedig tartsuk melegen 
  • a sebet steril gézlappal fedjük, semmiképp ne kenjünk rá krémeket, tejfölt, hintőport 
  • ne etessük és itassuk, hogy a kórházban gyorsan altathassák, ha szükséges

Hogyan segít az égési kötszer?

„Sajnos sokszor találkozunk égési sérült gyermekkel, ilyenkor a speciális égési kötszer nagyon jól jön, mert ahogy hűti a sebet, azonnal csillapítja a fájdalmat is, ami a kicsiknél különösen fontos” – mondja Sain Henrietta mentőtiszt.

A kötszer rugalmas, könnyen felhelyezhető és nem tapad bele a sebbe, így akár otthoni használatra is ajánlható, érdemes kiegészíteni vele az elsősegély dobozt. Mihamarabb az égett felületre helyezve a kezelt terület 4-5 perc alatt normális testhőmérsékletű lesz.

Alapítványunk célja, hogy újabb mentőautókra vásárolhassunk speciális égési kötszert, amely nemcsak a fájdalmat enyhíti, de megfékezi a további szövetkárosodást is. Kérjük, adományával járuljon hozzá egy Barnushoz hasonló kisgyermek még hatékonyabb ellátásához!