Életek múlhatnak a helyes döntésen

Nekünk, mentőknek szinte minden nap sorsfordító döntéseket kell meghoznunk. Olyanokat, amelyeken emberéletek múlhatnak. A tömeges baleseti táskával sokkal hatékonyabban és gyorsabban dolgozhatnánk a tömegbaleseteknél. Ballai Attila, a váci mentőállomás kivonuló mentőtisztjének beszámolója:

„Tavaly nyáron a váci esetkocsin teljesítettem szolgálatot, mikor riasztást kaptunk egy késő délután: három személygépkocsi ütközött az M2 autóút egy közeli szakaszán. Már a bejelentés szerint is több mint hat ember volt érintett a balesetben.

A helyszínen már ott voltak a katasztrófavédők, majd a mi mentőmotoros egységünk és egy mentőgépkocsi érkezett. Már akkor láttuk, hogy nagy a baj. Az egyik karambolozó autó az ütközés erejétől lesodródott az útról, 4-5 méterre a betontól állt meg. Fájdalmas gyereksírást és jajgatást hallottam, sejtettem, hogy súlyos sérültekkel lesz dolgunk.

Az első vizsgálatokat követően három sérült gyermeket és négy felnőttet kellett ellátnunk. További mentőegységeket kértünk az ellátáshoz: gyermekrohamkocsit, esetkocsit és még egy mentőgépkocsit. A legmagasabb kompetenciával jelenlévőként rám hárult a kárhelyparancsnoki teendők ellátása.

De vajon kit lássunk el először: a gyerekeket vagy az autóroncsba szorult felnőtteket? Kockázatos döntés, és minden perc számít!

A gyors vizsgálatokat követően mindenkit biztonságba, nyugalomba helyeztünk, majd egy édesapa és gyermeke elsődleges ellátását kezdtük meg, akik akkor a legsúlyosabb állapotban voltak. Teljes test rögzítést, fájdalomcsillapítást alkalmaztunk, hogy a további sérülés esélyét csökkentsük. A kárhelyparancsnokságot közben átadtam a mentőmotor mentőtisztjének, én pedig a legsúlyosabb felnőtt sérülttel tartottam egy budapesti trauma centrumba. Ezután két gyermeket egy budapesti gyermekkórházba, a könnyebb sérülteket pedig a váci kórházba szállították bajtársaink.

Ha lett volna nálunk baleseti táska…

A tömeges balesetek mindig óriási káoszt szülnek. A táska tartalma viszont segít minket a minél hatékonyabb rendszerezettség és a betegek minél gyorsabb kórházba juttatásában.

A láthatósági mellényekkel egyszerűen meg tudjuk különböztetni a mentőegységek koordinálásáért felelős vezetőket, a színes karszalagokat a sérültekre gyorsan felhelyezve azonnal tudjuk, hogy kik a sürgős vagy azonnali ellátást igénylő betegek. Így a helyszínre utólag érkező mentőegységek egy pillanat alatt tudják újabb vizsgálat nélkül, hogy kinek mennyire súlyos az állapota, ki a kárhelyparancsnok, vagyis kitől várhatnak utasítást.”

Időt és energiát spórol egy ilyen egyszerű, de nagyon fontos felszerelés az olyan helyzetben, ahol minden perc számíthat, mivel a kezdetekkor a sérültek száma szinte kivétel nélkül meghaladja az ellátók számát.

Reméljük, hogy támogatóink segítségével minél több kivonulásnál bajtársaim rendelkezésére állhat majd a tömeges baleseti táska.

Feliratkozom a hírlevélre

* kötelezően kitöltendő